maandag 4 augustus 2014

Fruit plukken mei

28 april-4 mei

Maandag brachten we bijna de hele dag door in de bibliotheek van Port Augusta, zoekend naar een job. We belden opnieuw naar ‘the harvest trail’ voor een update van de jobopties in de fruitpluk, helaas hadden ze weer niks nieuws te melden. We reden zwaar ontgoocheld terug naar onze kampeerplek aan Horrock’s monument. Toen we er arriveerden zagen we er een campervan staan en hadden we een gesprekje met Paul, een oudere man die samen met zijn vrouw Diane door South Australia aan het reizen was. Terwijl we ons avondeten aan het naar binnen werken waren, in de auto aangezien we niet meer gewend zijn aan de koude temperaturen, kwam den Paul nog eventjes zijn licht op steken en bood ons aan een douche te nemen in hun campervan de ochtend erna.


Dinsdag werden we zeer vriendelijk onthaald door Diane in de campervan, waar we dus een douche gingen nemen. Ze stuurde haar man op de wandel, zodat de 'meiden onder elkaar' in alle privacy konden genieten van een warme douche.

We hebben er ook nog een heerlijk ontbijtje gegeten en het koppel babbelde erop los. Ze waren heel nieuwsgierig naar wat ons plan was en wensten ons veel succes met de jobhunt.

Ze konden ons uiteraard ook niet laten gaan zonder ons een gezond en homemade avondmaal mee te geven. We kregen een gigantische portie 'stoofpotje' mee, met de suggestie er een pureetje of rijst bij te maken. En enkele zelfgemaakte koekjes met dadels en amandelen!

Onze dag starte dus bijzonder goed, en vol goede moed vertrokken we naar de bieb. We belden naar 'the harvest trail' en er werd ons meegedeeld dat er mogelijk een job was in Renmark. Het was een 'packingjob' waarvoor we ons moesten inschrijven in een interimkantoor in Renmark, in persoon. Aangezien Renmark op een viertal uur van Port Augusta ligt, besloten we rond de middag te vertrekken. We waren net op tijd om ons om kwart voor vijf te melden in het kantoor en wat papierwerk in te vullen.

We gingen nog snel naar het informatiecentrum en kregen er te horen dat er twee gratis kampeerplekken in de directe omgeving waren. We reden naar 'Plush's Bend' en parkeerden er voor de nacht.


Woensdag regende het pijpestelen en kregen we maar geen feedback van het kantoor. We besloten erheen te gaan en babbelden er met een kerel die ons vertelde dat hij nog aan het wachten was op nieuws van een aantal bedrijven. Hij vroeg ons hem op te bellen omstreeks drie uur, toen we dat deden mochten we ons gaan aanmelden... Enja de job was binnen! We doorliepen een papierwinkel om alles in orde te brengen en moetsen een video bekijken over de do's en dont's bij het fruitplukken,
waar we dan ook een test over moesten invullen... Nuja we leerden er dat we de vruchten moeten afknippen en dat de steeltjes 1 tot 2 mm lang mogen zijn, dat we de zak al half in de bak moeten laten zakken alvoorens deze te legen en dat je steeds met twee voeten op de ladder moet staan.


Donderdag was het weer wat beter en kregen we het nieuws dat we 's anderdaags mochten beginnen: clementientjes plukklen bij het bedrijf Amaroo Orchard. We hebben de rest van de dag niet echt veel gedaan, Marieke was verdiept in het laaste boek van de Millenium trilogie.

Vrijdag was het dan zover: dag 1 van de job! We trokken om 8 u 's ochtends naar de verzamelplaats, vanwaar we dan de bazin moesten volgen de boomgaard in. We kregen onze werktuigen: een buidelzak en een snoeischaar. We kregen een rij bomen toegewezen en plukken maar!

We moesten een selectie maken in de vruchten; de groene clementientjes mochten aan de boom blijven hangen. Al de rest dus plukken en in de bak gieten. De bak werd dan door de tractor bij tijden wat verplaatst, waardoor we dus niet al te ver moesten lopen om onze volle zak te legen.

5- 11 mei

Onze dagen zien er allemaal wat gelijkaardig uit. Vroeg wakker, wachten op een sms met de starttijd voor het plukken, klaarmaken en naar het werk vertrekken. Zo veel mogelijk plukken, want hoe meer je plukt hoe meer je verdient. En dan aan het eind van de dag, meestal snel nog naar de winkel en dan kookje zetten. Waarna we uitstrekken op de matras en nog wat ontspannen alvoorens we vroeg onder de veren kruipen.

Dat de snoeischaartjes bijzonder scherp zijn is al gebleken: twee keer in dezelfde vinger gesnipt :D Niet zo fijn en bijzonder bloederig!

Onze kledij lijdt ook bijzonder onder onze plukavonturen. De broek en trui van Marieke zijn meer gat dan broek en trui. Ze heeft al een aantal herstelwerken ondernomen, helaas zijn de bedoornde takken sterker dan onze kleren en onze huid. Er werd ons aangeraden om een trui met lange mouwen en een lange broek te dragen als bescherming tegen de takken, insecten en zon te dragen. Helaas bieden onze truien ons bijzonder weinig bescherming tegen de doorns op de takken.

Als het regent dan krijgen we een dag vrijaf omdat plukken dan minder prettig is, en ook wel wat gevaarlijk. We hadden vrijdag en zaterdag vrijaf. We zijn dan naar het Berri gereden, om daar in de bib de dag door te brengen. In de bibliotheek in Renmark kunnen we onze electronica niet opladen, wat bijzonder irritant is. In Berri is dat dus wel mogelijk.

Zondag was het weer opgeklaard en mochten we terug aan de pluk gaan. Het fruit was nog wat nat, wat niet zo heel fijn is. Ook al warmt het hier snel op, natte handschoenen en mouwen zijn niet zo aangenaam.

12-18 mei


Hele week geplukt! De ene dag al wat meer dan de andere. We ondervonden van de week hoe het voelt om van de ladder te peren! Safe to say dat het onze dag niet was zaterdag 17 mei. We hadden die ochtend geen bericht gekregen met de starttijd van de dag. We besloten zelf een bericht te sturen en bleek dus dat we het bericht niet hadden ontvangen. Met een half uur vertraging begonnen we dan aan onze dag. Het was vrij vochtig in onze boomrij en ik viel dus van mijnen ladder. Ik kon me nog draaien en een soort van sprong maken, waardoor ik dus cava lande. Niet veel later hoorde ik wat geruis in de bomen aan de overkant van de rij en zag Marieke opkrabbelen. Die dag hebben we elk een tweetal keer kennis gemaakt met de grond :D

19-25 mei

Maandag, dinsdag en woensdag hebben we clementientjes geplukt. Aangezien nu alles al echt rijp is gaat het plukken wat sneller, want we moeten dus geen selectie uitvoeren. Het merendeel van de bomen is echter al eens geplukt geweest, dus moeten we er nu een tweede keer over gaan. Wat dus inhoudt dat bepaalde bomen zo goed als leeg zijn en andere nog vol hadden hangen. We hebben ook een aantal kleine regenbuitjes over ons heen gehad maandag. Gladde ladders, natte handschoenen en doorweekte kledij... minder aangenaam. De rest van de week was bijzonder warm, de heetste mei in 100 jaar blijkbaar! Zweten dus :D

Donderdag mochten we beginnen plukken in een nieuwe sectie van de boomgaard, waar er Daisy manadrijntjes groeien. De bomen zijn echt overladen met grote vruchten, waardoor we in staat zijn om sneller en dus meer te plukken. Donderdag hebben we echt goed doorgewerkt en waren we in staat om 4 bakken te plukken. De dage erna vulden we steeds drie bakken. De bomen hangen helaas niet allemaal zo vol en opvallend is ook dat deze bomen veel grotere doornen hebben. Marieke snipte in haar vinger en door haar nagel. Niet zo een fijne ervaring!Eind mei arriveerde het pakket dat mijn ouders hebben opgestuurd! We genoten van de chocolade, m&m's en de biertjes! Onze buren: Charmaine en Bryan genoten mee van onze Belgische delicatessen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten